Żywieniowa rewolucja!

raw food, bajaderki

Za nami kolejny Food Revolution Day Jamiego Olivera (mojego kulinarnego mentora!) – wydarzenie organizowane po to, by zwrócić uwagę świata na podstawowe prawo dzieci – prawo do pożywnego, prawdziwego jedzenia, zapewniającego im zdrowe i szczęśliwe dzieciństwo i „programującego” je na zdrowie w życiu dorosłym. Pewnie domyślacie się jak bliska mojemu sercu jest ta idea i cała inicjatywa Jamiego. Żyjemy w dziwnych czasach. Z jednej strony ponad 2 miliardy ludzi na świecie cierpi z powodu nadwagi i otyłości, z drugiej prawie 1mld. cierpi z powodu głodu. Prognozy są przerażające. Większość produktów spożywczych, które widzimy w sklepach, nie nadaje się do jedzenia. Witaminy i minerały ustąpiły miejsca antyżywieniowym syntetycznym substancjom masowo dodawanym do żywności. Otyłe dzieci i otyli dorośli są totalnie niedożywieni. Niezły paradoks, prawda? Niewinnie wyglądające zwykłe płatki kukurydziane to prawdziwa „cukrowa” bomba! Jakby jednego cukru było mało, w składzie mamy zazwyczaj kilka jego rodzajów (cukier, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego). Nie rozumiem dlaczego, nie wiem po co. Przecież prawdziwe, proste, naturalne jedzenie jest pyszne, kolorowe, cieszy wszystkie zmysły i odżywia każdą komórkę. Jest atrakcyjne pod każdym względem! Nie potrzebuje ładnego opakowania ani dosładzania. Broni się samo. Jest doskonałym paliwem energetycznym i dla naszych pociech i dla nas. Takiego jedzenia potrzebujemy, do takiego jedzenia mają prawo nasze dzieci.

Bądźmy częścią żywieniowej rewolucji! Dołączmy do Jamiego 🙂 Zacznijmy od swojego talerza, bądźmy wzorem dla dzieci, zarażajmy „dobrą energią” innych. Zróbmy małą rewolucję w swojej kuchni. Śmieci wyrzućmy do kosza, lodówkę wypełnijmy po brzegi pysznym i prawdziwym jedzeniem we wszystkich kolorach tęczy 🙂

W razie pilnej czekoladowej potrzeby można przygotować pistacjowo-kokosowe bajaderki 😉 Te surowe słodkości pełne są dobrego i wartościowego paliwa! Polecam serdecznie 🙂

Przepis na 4 sztuki:
Spód:
1 filiżanka pistacji
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
2 łyżki syropu z daktyli (daktyle zalewam wrzątkiem, odstawiam na pół godziny i miksuję).
Miksujemy wszystkie składniki. Z masy formujemy 4 kulki, układamy na papierze/talerzu i odstawiamy do lodówki.
Góra:
1 filiżanka wiórków kokosowych
2 łyżki surowego 100% kakao
1 łyżka dowolnego mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego.
Miksujemy wszystkie składniki. Z masy formujemy kulki. Masę na spód wyjmujemy z lodówki, spłaszczamy, a na wierzchu układamy czekoladowo-kokosową masę i formujemy „grzybki”. Przed jedzeniem chłodzimy w lodówce min. pół godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *