Czekoladowe ciasto z wanilią

SONY DSC

Kochani, dziś mam dla Was obiecany wczoraj na Instagramie przepis na pyszne ciasto czekoladowe z mąki gryczanej, z dodatkiem dojrzałych bananów, pomarańczą i wanilią pachnące 🙂

Przepis na keksówkę o wym.10x23cm:
170g mąki gryczanej pełnoziarnistej
1 płaska łyżka 100% kakao
1 łyżeczka mielonych ziaren wanilii
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
130g cukru kokosowego
90g oleju kokosowego (w temp. pokojowej)
100g gorzkiej czekolady (min. 70%)
100ml naparu z siemienia lnianego
2 bardzo dojrzałe banany
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy napar z siemienia lnianego (1 czubatą łyżkę mielonego zalewamy wrzątkiem – 100ml i odstawiamy). Obrane banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, wanilią, kakao i solą. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy olej kokosowy i dokładnie ucieramy. Dodajemy przestudzony napar z siemienia, rozpuszczoną czekoladę, banany, sok i skórkę z pomarańczy i mieszamy rózgą lub mikserem. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia wszystkich składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Smacznego!

Komentarze: 8

  1. Karolina says:

    Czy można zastapić ta makę orkiszowa lub pszenna razowa?
    Z góry dziękuję za odpowiedź:)

    • Kamila Wrzesińska says:

      Tak – jak najbardziej 🙂

  2. Beata says:

    Czy można zastąpić cukier kokosowy ksylitolem?

    • Kamila Wrzesińska says:

      Tak, jak najbardziej 🙂 Co prawda cukier kokosowy ma wyjątkowy, karmelowy smak – nie do zastąpienia, ale ciasto z ksylitolem też będzie smaczne 🙂

  3. Kasia says:

    Czy można zamiast naparu z się mienia lnianego dodać jajko ? 🙂

    • Kamila Wrzesińska says:

      Jak najbardziej 🙂

  4. Justyna says:

    Zrobiłam to ciasto wczoraj. Przepyszne! Jedno z najlepszych. Dzięki za przepis ?

    • Kamila Wrzesińska says:

      Polecam się na przyszłość 🙂 Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu!

Skomentuj Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *