Czerwony ryż wytrawny i na słodko :)

ryz

Dziś wyjątkowo wartościowy i zdrowy ryż czerwony w dwóch odsłonach 🙂
Na słodko z tartą gruszką, suszoną żurawiną, orzechami nerkowca i miodem, a wytrawnie z tuńczykiem, ciecierzycą, rukolą i szczypiorkiem.
Na jedną porcję gotujemy 50g suchego ryżu. Minusem jest dość długi czas gotowania – ok. 35 minut, także warto ugotować więcej i mieć na 2-3 dni do różnych dań, sałatek. Ryż czerwony jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze dzięki temu, że jemy go z łupinką (ma mnóstwo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, spowalnia uwalnianie glukozy do krwi, obniża poziom cholesterolu LDL). Ma lekko orzechowy posmak i mi osobiście bardziej smakuje na słodko z suszonymi owocami (warto spróbować z pieczoną dynią i batatem). Jest źródłem beta-karotenu, witaminy E, a także magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i wielu aminokwasów egzogennych. Polecam!

Przepis na czerwony ryż z tuńczykiem:
50g suchego czerwonego ryżu
garść rukoli
1/2 puszki tuńczyka
1 łyżka ciecierzycy (może być z puszki)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka oliwy
Ryż płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 35-40 minut. Gotowy mieszamy z tuńczykiem, ciecierzycą i szczypiorkiem. Przyprawiamy oliwą i pieprzem. Na talerzu lub na dnie miseczki układamy rukolę, a na nią wykładamy resztę składników.

Przepis na czerwony ryż z gruszką:
50g suchego czerwonego ryżu
1/2 startej gruszki
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka orzechów nerkowca
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/z agawy
Ryż płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie 35-40 minut. Gotowy mieszamy z gruszką i bakaliami. Polewamy łyżeczką miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *