Dip z nerkowców i słonecznika

SONY DSC

Kochani, dziś mam dla Was przepis na prosty i wielofunkcyjny „majonez” z orzechów nerkowca i ziaren słonecznika 😉 Sprawdza się idealnie jako pasta do pieczywa, składnik sosów do sałatek i surówek, a także dip do chrupiących warzyw lub krakersów. Jest przepyszny, bardzo wartościowy i zdrowy! Przygotowanie go zajmuje kilka minut. Najlepiej od razu wsypcie orzechy i ziarna do miski, zalejcie ciepłą wodą i odstawcie na 2 godziny 🙂

Przepis na słoiczek (250ml):
100g namoczonych orzechów nerkowca (odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą)
100g namoczonych ziaren słonecznika (odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą)
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki octu jabłkowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
1 suszony daktyl (pokrojony)
1-2 ząbki czosnku (obrane i posiekane)
1/2 łyżeczki soli (himalajskiej/morskiej).
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu malaksera lub blendera i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji (2-3 razy przerwywam miksowanie i zsuwam łyżką orzechy ze ścian naczynia). Gotowy dip przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Komentarze: 4

  1. Antonina says:

    Jutro zrobie..

    • Kamila Wrzesińska says:

      Bosko 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂 Można go długo przechowywać w lodówce! Nie psuje się 🙂 Smacznego!

    • Kamila Wrzesińska says:

      🙂 :*

Skomentuj Antonina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *