Homemade hummus :)

hummus

Domowy hummus jest banalnie prosty, a przy okazji pyszny i bardzo wartościowy! Ciecierzyca jest skarbnicą witamin z grupy B (zwłaszcza B6 i folianów), potasu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Jest świetnym materiałem budulcowym, źródłem dobroczynnego błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Polecam serdecznie 🙂 Na kromce świeżego chleba, z awokado, truskawkami i miodem smakuje obłędnie!

Przepis:
200g suchych nasion ciecierzycy
2 łyżki tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka wody
1-2 ząbki czosnku
szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu.
Ciecierzycę moczymy (można zostawić na noc), wodę z moczenia wylewamy, płuczemy pod bierzącą wodą i gotujemy do miękkości (czas gotowania zależy od czasu moczenia). Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami i gotowe 🙂
Smacznego!

Komentarze: 2

  1. Uwielbiam hummus, ten Twój wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

    • Kamila Wrzesińska says:

      Dziękuję 🙂

Skomentuj naleśniki Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *