Sałatka z brokułami i awokado

Salatka z brokulami

Dziś w roli głównej brokuły 🙂
Czy wiecie, że to jedno z najzdrowszych warzyw świata? Brokuły należą do żywieniowego TOP 10 lub „MUST EAT” (jak kto woli ;)) -są bardzo dobrym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, a zwłaszcza potasu regulującego ciśnienie krwi , wapnia oraz witaminy C i kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego (jeżeli żyjemy w stresie, pijemy kawę, palimy, prawdopodobnie mamy jego niedobory). Bardzo cennym związkiem, który zawierają brokuły, jest sulforafan – niezwykle silny antyoksydant, blokujący mutacje DNA prowadzące do rozwoju nowotworów płuc, piersi, prostaty i jelita grubego. Niestety zarówno sulforafan, jak i witamina C oraz kwas foliowy „nie lubią” wysokiej temperatury, dlatego by zachować prozdrowotne właściwości brokułów, należy je blanszować krótko (2-3 minuty) w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 76°C. Brokuły to także źródło luteiny (o której pisałam już przy okazji wychwalania jaj ;)), która chroni oczy przed promieniowaniem UV.
Z brokułów możemy zrobić mnóstwo pysznych dań – od kremowej zupy, po tarty i makarony!

Przepis na sałatkę z brokułami (1 porcja):
5 różyczek brokuła
1/2 awokado
50g sera feta
2 łyżki ziarenek z owocu granatu
1 łyżka uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
szczypta soli i pieprzu
Sos:
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy.
Brokuła blanszujemy w osolonej wodzie, awokado i ser kroimy w kostkę i przygotowujemy sos. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki i skrapiamy sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *