„Lekki” makaron z cukinią i ricottą

SONY DSC

Jak wiecie, uwielbiam makarony! Dziś makaron w towarzystwie startej cukinii, czosnku, papryczki chili i ricotty. To danie robi się w 10 minut i a jest naprawdę pyszne.

Cukinia, z rodziny dyniowatych, jest warzywem bardzo lekkostrawnym, idealnym dla osób z podrażnioną błoną śluzową żołądka lub cierpiącym na zgagę. Można ją podawać niemowlętom już w siódmym miesiącu życia. Ma niski indeks glikemiczny, jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także beta-karotenu. Jest bardzo niskokaloryczna – ma tylko 15kcal w 100g. Odkwasza organizm, nawadnia i syci!

Przepis na 1 porcję:
– 90g suchego makaronu linguine (z pszenicy Durum),
– ½ startej na tarce o grubych oczkach cukinii
– ½ posiekanej papryczki chili
– 1 pokrojony ząbek czosnku
– 1 czubata łyżka ricotty
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek (może być sklarowane masło lub olej kokosowy)
– szczypta soli i pieprzu
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy papryczkę chili i czosnek, podsmażamy, następnie dodajemy cukinię i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W między czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, mieszamy z cukinią, nakładamy na talerz, a na koniec dodajemy ricottę.
Bon apetit!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *