Bataty, a z nich placki :)
Uwielbiam bataty, zwłaszcza pieczone, ale te placki też są niczego sobie 🙂 Bataty są znacznie bardziej wartościowe od tradycyjnych ziemniaków. Są świetnym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminy C. Mają niski indeks glikemiczny i dużo błonnika pokarmowego.
Przepis na 12 placków:
– 4 bataty
– 2 jajka
– 5-6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 czerwona cebula
– szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
– oliwa/olej kokosowy/sklarowane masło do smażenia
Bataty obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy startą lub posiekaną cebulę, roztrzepane jajka i mąkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy placki na rozgrzanej oliwie. Podajemy każdy z łyżką jogurtu greckiego, kawałkiem wędzonego łososia i szczypiorkiem.