Wiosenna sałatka z grillowanymi warzywami

SONY DSC

Dziś na kolację pyszna wiosenna sałatka – grillowane warzywa na liściach świeżego szpinaku z jajkiem. Grillowane szparagi, marchewka i rzodkiewki smakowały tak, że połowę zjadłam jeszcze z blachy, tuż po wyjęciu z piekarnika 🙂 Trudno się było od nich oderwać! Taki posiłek dostarcza nam całej masy witamin i składników mineralnych, między innymi kwasu foliowego, beta-karotenu, witaminy C, potasu, magnezu, żelaza, ale wierzcie mi, że to nie wszystko 🙂 Dba o naszą odporność, wzrok, skórę, a także „walczy” z wolnymi rodnikami!
Nie rezygnujcie z jedzenia kolacji – ten posiłek jest równie ważny, co wszystkie pozostałe. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to nie jeść jej za późno (najlepiej 2h przed snem) i zbyt ciężkostrawne.

Przepis na 1 porcję: garść liści świeżego szpinaku, 4-5 zielonych szparagów, 1 marchewka, 2 rzodkiewki, 1 jajko ugotowane na twardo, sos balsamiczny, łyżeczka oliwy, łyżeczka pasty tahini, sól, pieprz. Piekarnik ustawiamy na opcję grilla i nagrzewamy do temp. 220 st. Szparagi i rzodkiewki kroimy i skrapiamy oliwą, a obraną i pokrojoną marchewkę smarujemy pastą tahini. Układamy na blasze i grillujemy ok. 7 minut. W między czasie układamy na talerzu liście szpinaku i przygotowujemy jajko. Gotowe grillowane warzywa układamy na liściach, dodajemy jajo, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sosem balsamicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *