Mus truskawkowy i czekoladowo – kokosowe płatki
Truskawki i czekolada to duet doskonały 🙂 Zawsze dobrze smakuje! Chrupiące płatki owsa i kokosa są obłędne i uzależniające 🙂 Jeżeli krąży Wam po głowie myśl o zjedzeniu „czeko” batonika ze sklepowej półki, spróbujcie takiej przekąski! Na śniadanie pierwsze, drugie lub podwieczorek 🙂
Przepis na 1 porcję:
Mus:
300g truskawek
100ml mleka (u mnie kokosowe)
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka nasion chia.
Miksujemy wszystkie składniki.
Granola:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków kokosa
1 łyżeczka surowego 100% kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu/syropu z agawy/klonowego.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. W miseczce mieszamy płatki i kakao, dodajemy olej i miód tak by wszystkie płatki były nimi pokryte. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju, przekładamy do niego zawartość miseczki i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Mus truskawkowy podajemy z czekoladowymi płatkami, świeżymi owocami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Kamila, czy można bezpiecznie jeść nasiona chia w ciąży? Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że niekoniecznie. Pomyślałam, że zapytam Cię dla pewności i spokoju ducha 🙂
W rozsądnych ilościach nie ma przeciwwskazań 🙂 Nie za dużo na raz i niezbyt często 🙂 Można bezpiecznie zjeść pudding z 2 łyżek raz w tygodniu lub dodawać po 1 łyżeczce do koktajli lub owsianek kilka razy w tygodniu.