Krem z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy

SONY DSC

Minimalizm w kuchni to coś co sobie bardzo cenię i w tym duchu powstała również dzisiejsza zupa! W dodatku rekomendowana przez Tosię. Mruknęła tylko pod nosem „przepyszna”, a po kilku minutach podziękowała i wstawiła pustą miseczkę do zmywarki 🙂 Mi też bardzo smakowała, więc z całego serca polecam!

Tą zupę charakteryzuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i wartości odżywcze. To antyoksydacyjna „bomba” (beta-karoten, likopen, witamina E, witamina C) do walki z wolnymi rodnikami, opóźniająca procesy starzenia i chroniąca naczynia krwionośne, a także inne tkanki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem niesparowanych atomów tlenu. Poza tym jest skarbnicą witamin z grupy B (w tym folianów), wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza. Im bardziej wartościowe nasze codzienne menu, tym lepiej, szybciej i sprawniej organizm funkcjonuje. Tworzymy mu prawidłowe warunki do pracy. To niezwykle ważne!

Przepis na 2 porcje:
3 czerwone papryki
50g suchej czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
3 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
mielona słodka wędzona papryka, słodka papryka, sól, świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju kokosowego
1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
po szczypcie: wędzonej papryki, kurkumy, cynamonu, pieprzu cayenne.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190st. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy, układamy paprykę i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy czosnek i cebulę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek z cebulą i szklimy. Dodajemy soczewicę i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 20 minut. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowej torebki/woreczka, zamykamy i odkładamy na 10 minut, a następnie obieramy ze skóry. Obraną wrzucamy do garnka i przyprawiamy całość do smaku solą, wędzoną i słodką papryką, pieprzem. Dodajemy tahini, miksujemy na krem i ewentualnie doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy nasiona, posypujemy przyprawami i prażymy 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Zupę przekładamy do miseczek, posypujemy ziarenkami i gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *