Pieczona gruszka z serem blue – na lunch lub romantyczną kolację :)
Kochani, dziś klasyczne połączenie w nieco innym wydaniu. Prosta sałatka z rukoli z gruszką i serem blue jest od wielu lat hitem zarówno w mojej, jak i moich pacjentów, kuchni 🙂 W wersji, którą dziś proponuję, jest po prostu zachwycająca!
Gruszkę polecam absolutnie każdemu! Ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna. 100 gramów tego soczystego, słodkiego miąższu dostarcza nam 54 kilokalorii, a w nich potas, wapń, fosfor, magnez, foliany i witamina E. Gruszka jest również źródłem jodu – mikroelementu będącego składnikiem hormonów tarczycy, w związku z czym niezbędnego do prawidłowej przemiany materii. Jeszcze w ramach ciekawostki dodam, że zgodnie z założeniami starożytnej ajurwedy, zjedzenie dwóch gruszek na czczo oczyszcza wątrobę i drogi żółciowe, a także wspomaga leczenie stanu zapalnego dróg moczowych.
Przepis na 2 porcje:
2 garści rukoli
2 gruszki
60g sera pleśniowego blue
2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki syropu z agawy/klonowego/miodu
2 łyżeczki octu balsamicznego
szczypta pieprzu.
Piekarnik rozgrzej do temp. 190st.C. Gruszki przekrój na pół, usuń ogonki i przy pomocy łyżeczki gniazda nasienne. Posmaruj je oliwą, a w zagłębienia po gniazdach wlej odrobinę syropu i posyp pokruszonym serem. Przypraw szczyptą świeżo mielonego pieprzu, ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i wstaw do piekarnika na 20 minut. Z pozostałej oliwy, syropu i octu przygotuj sos. Zapieczone gruszki wyłóż na rukolę, posyp orzechami i skrop sosem.
Buon appetito!
Zrobiłam wczoraj na kolację 🙂
Ach, cóż za cudowne połączenie smaków. I do tego mega proste wykonanie. I szybkie 🙂
Dzięki za przepis 🙂
Bosko, bardzo się cieszę 🙂
Mniam 🙂
Wyglądają apetycznie. Musze koniecznie zrobić 🙂
Możesz napisać, jakiego sera używasz?
Polecam z całego serca i cieszę się, że się podobają 🙂 Używam sera firmy Castello Danish Blue extra creamy 🙂 Jest pyszny!