Zdrowe i pyszne trio – pieczona gruszka z pietruszką i białą fasolą
Dziś zapraszam na zupę 🙂 Niezwykle wartościowy, pyszny i sycący krem dostarczający najwyższej jakości paliwa energetycznego. Jest bogatym źródłem witaminy B6, folianów, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, a także jodu. Z uwagi na moczopędne właściwości korzenia pietruszki, pomaga pozbyć się obrzęków, a także reguluje ciśnienie krwi. Polecam serdecznie!
Przepis na 2 porcje:
2 pietruszki
2 małe gruszki
1 szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 suszone śliwki
sok z 1 limonki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
2 łyżki prażonych i posiekanych orzechów laskowych.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na pół, gruszki w ćwiartki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy pietruszki i gruszki, oprószamy szczyptą soli i gałki muszkatołowej i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie kroimy drobno cebulę, czosnek i suszone śliwki i wrzucamy wszystko do garnka na rozgrzaną oliwę, szklimy, podlewamy odrobiną wody. Dodajemy ugotowaną lub odcedzoną z puszki fasolę, upieczone gruszki i pietruszki, uzupełniamy wrzątkiem i gotujemy razem ok. 5 minut. Zupę miksujemy na krem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Nakładamy do miseczek i posypujemy orzechami.
Smacznego!