Aromatyczna owsianka z gruszką

SONY DSC

Kochani, dziś polecam pieczoną owsiankę z gruszką. Jest idealnym zimowym śniadaniem, ponieważ nie tylko rozgrzewa, ale i wspiera układ odpornościowy. Płatki owsiane są dobre na wszystko 🙂 Rzadko mamy do nich ambiwalentny stosunek! Albo je kochamy albo nie znosimy 🙂 Ja uwielbiam i przyczyniam się regularnie do powiększania grona ich wielbicieli 🙂

Płatki owsiane są najbogatszym źródłem składników odżywczych spośród wszystkich płatków zbożowych! Zasilają nas w potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo oraz jod. Do tego są skarbnicą witamin z grupy B, w tym folianów oraz antyoksydacyjnej witaminy E. 100g płatków owsianych dostarcza nam aż 11,9g białka, które jak na białko roślinne, jest chętnie wykorzystywane przez nasz organizm.  Owsianka to także duża dawka błonnika pokarmowego, zarówno jego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wodzie. Jednym ze składników błonnika występującego w owsie jest polisacharyd o nazwie beta-glukan. Ten związek wzbudził zainteresowanie wśród naukowców już w pierwszej połowie XX wieku. Dziś wiemy, że wykazuje właściwości prebiotyczne, dba o prawidłową mikroflorę jelit i naszą odporność, a także antyoksydacyjne, walczy z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając powstawaniu nowotworów, a także miażdżycy.

Dzisiejsza propozycja jest alternatywą dla gotowanej na mleku lub wodzie tradycyjnej owsianki. Jest pyszna i chrupiąca! Jeżeli konsystencja gotowanej Wam nie odpowiada, to koniecznie spróbujcie płatków w takiej formie. Do zrobienia w kilkanaście minut!

Przepis na 1 porcję:
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka rodzynek
1 łyżka ziaren słonecznika
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 gruszka.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Gruszkę obieramy, połowę kroimy w plasterki, a połowę ścieramy na tarce. Płatki mieszamy z cynamonem, rodzynkami i słonecznikiem, dodajemy syrop i olej, a także startą gruszkę. Na dnie naczynka żaroodpornego posmarowanego olejem układamy plasterki gruszki, a na nie płatki i wstawiamy na 15 minut do piekarnika.
Idealne śniadanie lub podwieczorek 🙂 Po dodaniu gałki lodów waniliowych powstaje pyszny i zdrowy deser!
Smacznego!

Komentarze: 4

  1. Ew says:

    Super przepis, na pewno wypróbuję! 🙂
    Mam do Pani pytanie- co mysli Pani o dietach niełączenia, tak bardzo promowanych przez np. Panią A.Lewandowską?
    Dziękuję z góry!

    • Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Z biochemicznego punktu widzenia dieta niełączenia w zasadzie nie może istnieć, dlatego też takowej nie stosuję. To temat bardzo obszerny, bo i rodzajów diet niełączenia jest kilka. By nie zakłócać procesu trawienia i wchłaniania lepiej jest pewnych produktów regularnie i często ze sobą nie łączyć, by posiłki nie były zbyt ciężkostrawne. Więcej niż od łączenia lub niełączenia, zależy od wielkości porcji, które jemy. Pozdrawiam ciepło

      • Ew says:

        Bardzo dziękuję za odpowiedź! 🙂
        a może mogłaby Pani stworzyć post o tym, jakie produkty najelpiej ze sobą łączyć, żeby w pełni wykorzystać ich odżywczy potencjał? Ostatnio dowiedziałam się, że nie należy łączyć ogórka z pomidorem i bardzo mnie to zasmuciło, bo jedną z moich ulubionych kolacji był zawsze twarożek właśnie z tymi warzywami 😉
        Pozdrawiam równiez!

        • Kamila Wrzesińska says:

          Wezmę to pod uwagę 🙂 Na pocieszenie dodam, że teoria niełączenia ogórka z pomidorem jest mocno naciągana 😉 Można bezpiecznie, bez uszczerbku na zdrowiu, łączyć te warzywa. Pozdrawiam ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *