Bułeczki cynamonowo-miodowe

bułeczki miodowo-cynamonowe

Kochani, na weekend polecam gorąco cudowne, niezwykle aromatyczne mini bułeczki cynamonowo-miodowe. Idealne do kawy 🙂
Lubicie zapach drożdżowego ciasta? Ja uwielbiam! Tak pachnie beztroska i niczym nieskrępowane szczęście 🙂

Przepis na 8 małych bułeczek:
125g mąki pszennej+odrobina do podsypania
75g mąki orkiszowej razowej
125ml mleka owsianego
3 łyżki miodu
20g masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka drożdży instant
szczypta soli
roztrzepane jajo do posmarowania bułeczek+odrobina cukru kokosowego/trzcinowego do posypania.
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko, miód i delikatnie podgrzewamy (do temp.40st.C). Wsypujemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do miski z solą i cynamonem. Stopniowo wlewamy mieszankę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 220st.C. Blat lub stolnicę posypujemy mąką. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich małe kuleczki. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i pieczemy 12 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy od góry jajem i oprószamy cukrem z cynamonem. Jedna bułeczka ma 135kcal.
Smacznego i miłego weekendu!

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *