Czekoladowe placuszki bananowo – owsiane

SONY DSC

Mam dziś dla Was propozycję na ciepłe, pożywne śniadanie, które wyposaży organizm we wszystkie niezbędne składniki odżywcze zwłaszcza przed ciężkim, stresującym dniem w pracy lub szkole!

Czekoladowe placki bananowo-owsiane są źródłem pełnowartościowego białka, w tym tryptofanu, niezbędnego do syntezy serotoniny. To także pokaźna dawka magnezu – jednego z ważniejszych minerałów, będącego składnikiem budulcowym kości, aktywatorem ponad 300 enzymów biorących udział w przemianach węglowodanów i tłuszczów, hamującego czynnik rozkurczowy w pracujących mięśniach, a także biorącego udział w przewodnictwie nerwowym. Są również skarbnicą regulującego ciśnienie krwi potasu. Surowe ziarno kakaowca ma niski indeks glikemiczny, a cynamon uwrażliwia komórki naszego ciała na działanie insuliny.

Przepis na 1 porcję (6 placuszków):
3 łyżki płatków owsianych (rozdrobnionych w malakserze lub górskich)
1 płaska łyżka surowego 100% kakao
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka masła orzechowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 dojrzały banan
1 suszona figa
1 jajo
1/2 łyżeczki oleju kokosowego.
Płatki owsiane wymieszaj z kakao i cynamonem. W drugiej misce rozgnieć banana widelcem (zostaw kilka plasterków do dekoracji), dodaj masło orzechowe, drobno pokrojoną figę, łyżeczkę miodu, wbij jajo i dokładnie wymieszaj. Połącz wszystkie składniki, rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki po 2-3 minuty z każdej strony. Nałóz na talerz, udekoruj plasterkami banana, posyp cynamonem, polej miodem.

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarze: 2

  1. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie, Mała zjadła! I ja też, pycha 🙂 Zaczynam dzięki Tobie wygrywać z białym serem :))

    • Kamila Wrzesińska Kamila Wrzesińska says:

      Super! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *