Dyniowa zupa krem z kaszą jaglaną
Kochani, mam dziś dla Was przepis na rozgrzewający krem z dyni z pomarańczową nutą i dodatkiem kaszy jaglanej. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i wspaniale oczyszcza górne drogi oddechowe. Jest pyszny i sycący! W okresie jesienno-zimowym często gości na naszym stole. Polecam serdecznie!
Przepis na 4 porcje:
800g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka świeżej startej kurkumy (lub sproszkowanej)
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (sparzonej)
sok z 1/2 pomarańczy
sok z 1/2 limonki
250ml mleczka kokosowego
3 łyżki sosu sojowego
szczypta soli himalajskiej i świeżo mielonego pieprzu
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki gorącej wody
4 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni
4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Dodajemy starty imbir i kurkumę, wsypujemy kaszę jaglaną i podsmażamy. Dodajemy dynię i wlewamy gorącą wodę. Zagotowujemy, wlewamy sok z pomarańczy i limonki, dodajemy skórkę. Przyprawiamy sosem sojowym i gotujemy ok. 18-20 minut. Miksujemy, wlewamy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy do miseczek, posypujemy natką i prażonymi pestkami. Smacznego!