Dyniowy chia pudding z kawową nutą

dyniowy chia pudding

Niezwykłych doświadczamy okoliczności. Za oknem lato absolutne, na targach za to skarby jesieni! Słońce karmi duszę, dynia ze śliwką ciało. Nadchodzący weekend zapowiada się wspaniale! Bardzo się cieszę i zamierzam dobrze ten czas wykorzystać 🙂

Gdy dopadnie Was ochota na coś słodkiego, polecam serdecznie na przekąskę chia pudding z musem z pieczonej dyni i kawową nutą. Jest naprawdę pyszny! Zresztą sami się przekonajcie 😉

Przepis na 1 porcję:
2 łyżki nasion chia
1 łyżka migdałów w płatkach
150ml mleka owsianego (może być inne)
3 łyżki espresso (lub świeżo parzonej kawy naturalnej)
2 łyżeczki syropu klonowego/z agawy/miodu
3 łyżki musu z pieczonej dyni
Do smaku: mielony cynamon, mielona wanilia, szczypta soli himalajskiej, kilka kropel soku z cytryny/limonki
Do dekoracji 2-3 śliwki i 1 łyżka uprażonych migdałów w płatkach.
Nasiona chia i migdały wsypujemy do miseczki. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy zaparzoną kawę, łyżeczkę syropu klonowego, wszystkie przyprawy, mieszamy i podgrzewamy tak by było ciepłe, ale nie gorące. Już ciepłym zalewamy nasiona i odstawiamy do napęcznienia na 10-15 minut. Po tym czasie przekładamy je do kielicha blendera, dodajemy mus z dyni i miksujemy. Nakładamy do pucharka/słoika/szklanki, dekorujemy owocami i migdałami, polewamy syropem klonowym i podajemy. Smacznego!
Mus z dyni (ok.500ml):
ok.1kg obranej, pozbawionej pestek, pokrojonej dyni
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C. Dynię układamy na papierze do pieczenia, smarujemy olejem i oprószamy szczyptą soli. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pierwsze 25 minut pieczemy bez termoobiegu, następnie zmiejszamy temp. do 160st.C, przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minut (jeżeli nie macie piekarnika z termoobiegiem, to zmniejszcie temp. do 180st. i dajcie dyni 5 minut więcej). Upieczoną dynię przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na mus.

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *