Pasta z czerwonej soczewicy, pieczonej marchewki i czosnku

Wege pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej marchewki

Mam dziś dla Was propozycję nie do odrzucenia 😉 Co powiecie na prostą pastę, cieszącą wszystkie zmysły skarbnicę witamin i minerałów, która bosko smakuje rozsmarowana na kromce świeżego chleba, a która sprawdzi się także jako dip do warzyw na przekąskę w pracy lub spotkanie z przyjaciółmi? Polecam serdecznie! Jej piękny kolor to zasługa naturalnego niezwykłego barwnika, będącego silnym antyoksydantem, czyli beta-karotenu pochodzącego z marchewki 🙂

Przepis na słoiczek o poj.250ml:
75g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
2-3 ząbki czosnku
2 suszone daktyle
kilka orzechów nerkowca
2 łyżki pasty tahini
1-2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do smaku: sól himalajska, świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony kardamon i cynamon.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st. Daktyle i orzechy zalewamy wodą i odstawiamy. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą, oprószamy szczyptą soli i układamy razem z obranym czosnkiem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut (pod koniec pieczenia przestawiamy na funkcję grilla). W międzyczasie przepłukaną na sitku soczewicę wsypujemy do garnuszka, wlewamy wodę w proporcjach 1:2 i gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do wody szczyptę soli. Odcedzoną soczewicę, daktyle i orzechy umieszczamy w naczyniu blendera, dodajemy upieczoną marchewkę z czosnkiem, wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na gładką pastę. Smacznego!

Kochani, od dziś do 30 września 2016r., możecie zamówić indywidualną dietę on-line z rabatem 20%! Zapraszam serdecznie do współpracy!

Komentarze: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *