Makaron z pieczoną cukinią i pomidorkami
Wracam po dłuższej przerwie, naładowana dobrą energią i z głową pełną pomysłów! Za mną „ekspresowy” urlop 🙂 Cztery dni w Tatrach i jestem jak nowo narodzona!
Do dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie wczorajsza wizyta w pewnej uroczej trattorii nieopodal krakowskiego rynku 🙂
Proste, sezonowe składniki, dobrej jakości makaron i mamy pyszny obiad gotowy w 15 minut 🙂 Polecam serdecznie!
Przepis na 2 porcje:
160g suchego makaronu (tagliatelle lub linguine u mnie z pszenicy Durum)
1 mała cukinia
8-10 pomidorków koktajlowych
1 mała papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub folią. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie w plasterki, a pomidorki na pół i tak przygotowane układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą soli (jeżeli lubicie suszone zioła, można dodać odrobinę majeranku) i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (10 minut bez termoobiegu + 5 minut na funkcji grilla). W międzyczasie posiekany czosnek i chili wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, podsmażamy, dodajemy ocet winny i czekamy chwilę aż odparuje. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy czosnek, chili, cukinię, pomidorki i natkę, dokładanie mieszamy i nakładamy na talerze. Na koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Można także posypać startym parmezanem. Smacznego!