Kremowe risotto z kurkami i porem

risotto z kurkami

Por to warzywo, po które sięgam zdecydowanie za rzadko. Planuję nadrobić porowe zalegości! 😉 Cechuje go mnóstwo właściwości prozdrowotnych i jest wspaniałym źródłem żelaza, witamin z grupy B, w tym folianów, a także wapnia, fosforu i magnezu.

Dziś dzielę się przepisem na proste i pyszne risotto z kurkami i porem, które można podać jako samodzielne danie lub w wykwintnym duecie z delikatną białą rybą, na przykład dorszem. Polecam serdecznie!

Przepis na 2 porcje:
150g ryżu do risotto (np. Arborio)
200g świeżych kurek
biała część pora
1 łyżka oliwy z oliwek
300ml gorącego bulionu warzywnego lub gorącej wody z płaską łyżeczką soli
4 łyżki białego octu winnego lub białego wina
szczypta szafranu
świeże oregano
świeżo mielony pieprz.
Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą (nie moczymy, żeby nie nasiąkły wodą). Większe okazy kroimy na mniejsze części. Białą część pora kroimy w zdłuż na pół, następnie w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pora. Smażymy chwilkę i dodajemy ryż. Mieszamy dokładnie, by każde ziarenko pokryło się oliwą i podsmażamy do czasu aż ryż stanie się prawie przezroczysty. Wlewamy ocet winny i czekamy chwilę aż odparuje. Dodajemy kurki i zaczynamy dolewać partiami bulion. W połowie całego procesu dodajemy do bulionu szafran, a pod koniec wrzucamy na patelnię listki oregano i delikatnie mieszamy. Po ok. 18 minutach ryż powinien być gotowy. Ma być kremowy, a jednocześnie pozostać al dente. Patelnię zdejmujemy z palnika i zostawiamy na 2 minuty pod przykryciem, by całość „doszła do siebie”. Nakładamy na talerze i przyprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *