Grzanki z ricottą
Kanapki mogę jeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Zazwyczaj pojawiają się na moim talerzu 2 razy w ciągu doby – na II śniadanie i późną kolację 🙂 Chleb pieczemy 4 razy w tygodniu i 4 bochenki zjadamy do ostatniego okruszka! Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne razowego pieczywa żytniego na zakwasie są nie do przecenienia 🙂
Mąka żytnia typ 2000 | Kasza jaglana | |
Potas | 420mg | 220mg |
Wapń | 37mg | 10mg |
Fosfor | 302mg | 240mg |
Magnez | 89 | 100 |
Żelazo | 3,4 | 4,8 |
Cynk | 3,84 | 3,4 |
Witamina E | 1,17mg | 0,1mg |
Foliany | 82µg | 30µg |
Błonnik pokarmowy | 12,8g | 3,2g |
*źródło: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności” H.Kunachowicz, I.Nadolna, B. Przygoda, K.Iwanow
Wielbicielom grzanek polecam moją dzisiejszą kompozycję! Razowe tosty z ricottą smakują wyśmienicie 🙂
Przepis na 1 porcję:
2 kromki razowego chleba żytniego na zakwasie
2 łyżki ricotty
1/2 awokado
czarnuszka i czerwony pieprz
kilka truskawek
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka miodu
szczypta wanilii i kawałek kory cynamonu
posiekana świeża bazylia.
Większość truskawek gotujemy kilka minut w soku z pomarańczy z dodatkiem miodu, wanilii i cynamonu (1-2 kroimy w plasterki i zostawiamy do grzanki). Wyjmujemy cynamon i miksujemy. Chleb opiekamy w piekarniku/tosterze/na patelni grillowej, smarujemy ricottą. Na jednej kromce układamy awokado, posypujemy czarnuszką i rozgniecionym w palcach czerwonym pieprzem, a na drugiej truskawki i bazylię, polewamy syropem pomarańczowo – truskawkowym. Na pozostałym syropie warto ugotować poranną owsiankę – będzie pyszna! Smacznego 🙂