Kasza jaglana z musem gruszkowo-imbirowym
Jeżeli nie jesteście jeszcze przekonani do kaszy jaglanej, to spróbujcie jej koniecznie w moim dzisiejszym wydaniu. Jest pyszna! Warto rozkochać w niej całą rodzinę, bo jesień już nieśmiało zagląda przez okno, a „sezon na katar” przed nami.. A że łatwiej zapobiegać infekcjom niż je leczyć, włączcie kaszę do swojego menu już dziś! Dobrze odżywiony, „uzbrojony” we wszystkie składniki odżywcze organizm, to sprawnie funkcjonujący układ immunologiczny. Dbajcie o to, by na Waszych talerzach nie brakowało różnorodnego, pełnowartościowego, nieprzetworzonego, czyli naturalnego jedzenia – warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż i orzechów.
Jaglanka z musem gruszkowo-imbirowym z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu jest lekkostrawna i rozgrzewająca. Imbir ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Jest znanym od wieków skutecznym, naturalnym i domowym sposobem na przeziębienie. Zwłaszcza w połączeniu z cynamonem, który dodatkowo uwrażliwia komórki naszego ciała na działanie insuliny. Gruszka wspiera pracę wątroby i dróg żółciowych, w duecie z kaszą oczyszcza także organizm z toksyn i złogów. Polecam gorąco!
Przepis na 1 porcję:
3-4 łyżki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 dojrzała gruszka
1 łyżka mleka owsianego (może być inne)
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
szczypta cynamonu
1 czubata łyżeczka masła orzechowego
2 łyżeczki syropu klonowego/miodu
1 łyżka rodzynek/suszonej żurawiny
1 łyżka prażonych na suchej patelni migdałów w płatkach.
W jednym garnuszku rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, wsypujemy kaszę, mieszamy, prażymy przez chwilę i zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:2. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy 15-20 minut. W drugim także rozgrzewamy olej, dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę, start imbir, cynamon, masło orzechowe, mleko i syrop/miód, mieszamy i dusimy aż gruszka się rozpadnie, a imbir z cynamonem uwolnią cudowny aromat. Całość przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na mus. Ugotowaną kaszę nakładamy do miseczki, dodajemy mus, rodzynki i posypujemy prażonymi migdałami. Można także zmiksować wszystko razem z kaszą jaglaną na budyń lub dolać więcej mleka i zrobić gruszkowo-jaglany koktajl. Tak czy inaczej będzie pysznie 🙂 Smacznego!