Makaron z krewetkami i szparagami

Szparagi i krewetki

Dziś kolejna propozycja dla miłośników makaronów 🙂 Proste i szybkie danie na obiad lub kolację. Krewetki i szparagi to duet doskonały! Najlepszy żywieniowy afrodyzjak 🙂 Świetne źródło witamin z grupy B, cynku i żelaza. Polecam serdecznie!

Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu z pszenicy Durum (u mnie bavette, ale może być spaghetti/linguine)
6 dużych krewetek
6 zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
1/2 limonki
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szparagi myjemy, odcinamy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy i wrzucamy na rozgrzane masło z oliwą. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy szparagi, a po 2-3 minutach krewetki. Mieszamy, krótko podsmażamy i dodajemy sok z limonki. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i nakładamy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *