Najlepsze czekoladowe muffiny!
Błękitne niebo nad Warszawą i piątek 🙂 Czego chcieć więcej? Cóż, czekoladowe muffiny zawsze mile widziane! Niezależnie od dnia i pogody 😉 Cudowny nastrój gwarantowany! Polecam Kochani!
Przepis na 6 muffinów:
Suche składniki:
170g mąki gryczanej pełnoziarnistej
40g 100% kakao
90g nierafinowanego cukru trzcinowego (może być kokosowy lub ksylitol)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Mokre składniki:
250ml mleka ryżowo-orzechowego (może być inne)
1 duży dojrzały banan
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego (może być sok z cytryny)
+1-2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. Banana miksujemy z mlekiem, olejem i octem i przelewamy do miski. Mieszamy delikatnie rózgą tylko do połączenia wszystkich składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy łyżką ciasto. Wierzch posypujemy gorzką czekoladą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, bez termoobiegu, na środkowej półce. Smacznego!
Ps. Te muffiny są świetnym źródłem m.in. magnezu i żelaza 🙂
Udostępnienia zawsze bardzo mnie cieszą i z góry za wszystkie dziękuję! Jeżeli macie w swoim otoczeniu alergików, to być może sprawicie im tym przepisem wielką frajdę! 🙂
Odkąd upiekłam pierwszy raz te muffinki, wszystkie inne muffinki czekoladowe przestały dla mnie istnieć! Te są superzdrowe i superpyszne, miękkie, puszyste, a jednocześnie konkretne i mocno czekoladowe. Dziękuję za ten przepis. 🙂
Bardzo się cieszę Pani Natalio! 🙂 Takie komentarze dodają skrzydeł i energii do dalszej pracy! Dziękuję za feedback! 🙂
Za każdym razem wychodzą pyszne ?
Cieszę się!!! 🙂
Bardzo się cieszę! 🙂