Orzeźwiająca sałatka z figą i ricottą

Sałatka z figami

Co dziś u Was na lunch? U mnie cudownie słodka, a jednocześnie orzeźwiająca, lekka sałatka z figą i ricottą, posypana migdałami z miodowym sosem winegret. Taką sałatkę robi się 2 minuty, więc nie szukajcie wymówek 🙂 Wiecie, że Ci, którzy często jedzą sałatę i inne zielone warzywa liściaste są szczuplejsi, zdrowsi i mają ładniejszą cerę od tych, którzy za nią nie przepadają? 🙂
Dzisiejsza sałatka ma całe mnóstwo (poza smakowymi!) zalet zdrowotnych i jest bogata w składniki odżywcze! Sałata jest źródłem przeciwutleniaczy takich jak luteina i zeaksantyna, ponadto beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy K odpowiedzialnej za krzepliwość i niezbędnej w procesie mineralizacji kości, potasu, wapnia i żelaza. Nie zapominajcie o sosie z dodatkiem oliwy, by faktycznie skorzystać z dobrodziejstw sałaty ( witaminy A i K są rozpuszczalne w tłuszczach)!
Smacznego i słonecznego weekendu!

Przepis na 1 porcję:
– garść mieszanki sałat
– 1 duża świeża figa
– 2 łyżki sera ricotta
– 1 łyżka posiekanych migdałów
– po łyżeczce oliwy, octu balsamicznego, miodu
– szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *