Owsiane babeczki z owocami

owsiane babeczki z owocami

Z płatków owsianych można wyczarować tysiące różnych deserów 🙂 Uwielbiam je za to ile dają możliwości! Te pyszne małe owsiane babeczki są w sam raz na II śniadanie lub podwieczorek. Dogadzają wszystkim – małym łakomczuchom dostarczają porcji słodyczy (Tosia je uwielbia!), a mamom wewnętrznego spokoju, że ich pociechy jedzą coś wartościowego, pełnego dobrej energii, a pozbawionego syntetycznych dodatków 🙂

Przepis na 4 babeczki:
5 łyżek płatków owsianych
1/2 dojrzałego banana
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
szczypta cynamonu i soli
Do podania dowolne owoce – u mnie krążki banana i ziarna granatu.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. W misce rozgniatamy banana widelcem, wsypujemy płatki, siemię, szczyptę cynamonu i soli, mieszamy, dodajemy olej i syrop. Powstaje kleista masa, którą wykładamy papilotki i wstawiamy do formy na muffiny. Pieczemy ok. 15 minut (pod koniec pieczenia, by babeczki podsuszyć przełączamy na termoobieg). Wyjmujemy z formy, studzimy i dodajemy owoce. Smacznego 🙂

Komentarze: 4

  1. Marika says:

    Czy babeczki są chrupiące?

    • Kamila Wrzesińska says:

      Jeżeli podsuszymy je na termoobiegu to będą chrupiące. Nie są kruche jak klasyczne babeczki lub tartaletki, ale są chrupiące. Pozdrawiam ciepło 🙂

  2. AniaS says:

    Babeczki są przepyszne 🙂
    U nas jako nadzienie dżem porzeczkowy domowej roboty i kawałki banana 🙂
    Dzięki za ten przepis 🙂

    • Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *