Pełnoziarniste muffiny z dynią i jabłkiem
Bezchmurne niebo, piątek, weekend zapowiada się słonecznie! Czego chcieć więcej? Jest pięknie! 🙂 A gdyby tak dodać do tego jeszcze cudowny aromat cynamonu unoszący się w całym domu? Wieczory są już chłodne, więc pieczenie nie jest uciążliwe. Muffiny z dynią i jabłkiem są dla mnie najlepszym uzupełnieniem tych przyjemnych okoliczności.. Mam nadzieję, że i Wam uprzyjemnią nadchodzący weekend! Udanych wypieków Kochani!
Przepis na 6 muffinów:
120g mąki gryczanej pełnoziarnistej
60g mąki owsianej pełnoziarnistej (jeżeli macie młynek do kawy, wystarczy zmielić w nim płatki owsiane)
60g cukru kokosowego lub trzcinowego + troszkę do posypania wierzchu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
250ml mleczka kokosowego (gęstego – w składzie minimum 80% kokosa)
1/2 dojrzałego banana
130g musu dyniowo-jabłkowego (przepis poniżej).
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Mleczko kokosowe miksujemy z bananem i razem z musem dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy do tylko do ich połączenia. Formę do muffinów natłuszczamy odrobiną oleju lub wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy łyżką do formy, wyrównujemy i posypujemy odrobiną cukru. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu na środkowej półce ok. 20-25 minut. Smacznego!
Przepis na mus dyniowo-jabłkowy (ok. 600-700g):
1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 duże obrane i pokrojone w kostkę jabłka (słodkiego gatunku)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
2-3 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
250ml wody.
Dynię i jabłka wrzucamy do garnuszka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy ok. 20-25 min. Przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na mus. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Polecam do owsianki, jaglanki, a nawet w formie „konfitury” do pieczywa.