Podwójnie czekoladowe muffinki

czekoladowe muffiny

Ledwo zdążyłam się rozpędzić, a tu znowu weekend! Nie żebym narzekała, ale tydzień za tygodniem mijają w zawrotnym tempie. Niepostrzeżenie dni stają się coraz dłuższe. Pani Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami 🙂 Jesteście gotowi? 🙂

Na weekend proponuję pyszne, wyjątkowo bogate w magnez i pełne antyoksydantów, muffiny! Ze specjalną dedykacją dla fanów prawdziwej, gorzkiej czekolady 🙂 Są tu jacyś? Czekam z niecierpliwością na Wasze komentarze!

Przepis na 6 muffinków:
70g mąki pszennej
60g mąki orkiszowej razowej
40g cukru trzcinowego
30g ksylitolu
2 łyżki 100% kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju kokosowego
1 mały dojrzały banan
1 jajo
40g gorzkiej czekolady min.75%.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C (bez termoobiegu). Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. W drugiej rozgniatamy widelcem banana, dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy do połączenia wszystkich składników i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę. Nakładamy ciasto do papilotek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut. Smacznego!

Jeżeli przepis przypadnie Wam do gustu, podzielcie się nim ze znajomymi 🙂

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *