Makaron ryżowy z krewetkami
Dziś coś dla miłośników kuchni tajskiej 🙂 Danie, które uwielbiamy, do którego często wracamy i które na moment przenosi nas w egzotyczne zakątki świata 😉 Do zrobienia w kilka minut! Jeżeli lubicie krewetki, to polecam serdecznie!
Czy warto jeść krewetki? Moim zdaniem w rozsądnych ilościach jak najbardziej. Są cennym źródłem trzech niezwykle ważnych mikroelementów – cynku, selenu i jodu. Te pierwiastki są strukturalnymi i funkcjonalnymi składnikami wielu enzymów i mają wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Krewetki warto wpisać do menu osób z niedoczynnością tarczycy i par starających się o dziecko.
Przepis na 2 porcje:
300g krewetek królewskich (po ok. 15 sztuk na porcję)
100g makaronu ryżowego
2 łyżeczki oleju kokosowego/ryżowego/oliwy
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego/ostrygowego
świeża bazylia (najlepiej tajska)
świeżo mielony pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w moim przypadku wrzucony do wrzątku i gotowany 5-6 minut). Przygotowujemy 2 patelnie. Na jednej rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy się przyrumieni dodajemy krewetki i podsmażamy 2-3 minuty. Na drugiej patelni także rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim odcedzony makaron z sosem sojowym. Przekładamy go na patelnię z krewetkami, dodajemy posiekaną bazylię i chili, mieszamy, smażymy jeszcze minutę i gotowe. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. 1 porcja ma ok. 420kcal.
Smacznego!