Sałatka z kaszą gryczaną, papryką i awokado

SONY DSC

Kochani, mam dziś dla Was jeszcze jedną propozycję – banalnie prostą sałatkę, w sam raz na kolację lub do zabrania na lunch do pracy. Dla mnie w kuchni mniej znaczy więcej. Na co dzień najbardziej cenię sobie dania 3-4 składnikowe. Nie potrzeba wiele, by wyczarować coś pysznego i zdrowego!

Kasza gryczana jest dla mnie numerem 1 wśród kasz, zarówno pod kątem walorów smakowych jak i wartości odżywczej. Jako jedna z dwóch, obok jaglanej, wykazuje działanie alkalizujące. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza, cynku, krzemu i selenu. Gryczana jak i jaglana są kaszami bezglutenowymi, za to ta pierwsza w przeciwieństwie do drugiej ma niski indeks glikemiczny. Jest nieoceniona zimową porą! Rozgrzewa, zawiera rutynę, która w duecie z witaminą C uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia układ odpornościowy, a także beta-glukan (występujący w płatkach owsianych) będący naturalnym prebiotykiem.
Gryczaną polecam również wszystkim żyjącym w ciągłym stresie. Ta kasza koi nerwy. Jest źródłem tryptofanu i folianów, potrzebnych do syntezy serotoniny, czyli hormonu szczęścia 🙂

Przepis na 1 porcję:
40g suchej kaszy gryczanej niepalonej
20g suchej kaszy gryczanej drobnej (krakowskiej)
1/2 czerwonej papryki
1/2 awokado
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.
Kaszę gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie. Paprykę i awokado kroimy w kostkę, a ziarna podprażamy na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki, posypujemy ziarnami, dodajemy łyżeczkę oliwy, przyprawiamy do smaku i gotowe.

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *