Prawdziwy cud natury, czyli awokado w paście z jajkiem :)

SONY DSC

Dziś na przekąskę proponuję kanapkę z pastą z awokado.
Awokado najlepiej kupić 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, zawinąć w bawełnianą ściereczkę i odłożyć do szuflady lub szafki. Ten owoc najlepiej się czuje w temperaturze pokojowej i w ciemnościach 🙂 Wtedy spokojnie dojrzewa, nabiera delikatnie słodkawego smaku i maślanej konsystencji.

Podaję przepis na pastę:
1 dojrzałe awokado (bez skórki i pestki)
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka jogurtu naturalnego lub oliwy
1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
sól morska, świeżo mielony pieprz
Miksujemy obrane awokado z jajkiem ugotowanym na twardo, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz łyżką jogurtu naturalnego i gotowe.

Awokado to prawdziwy cud natury! Jest moim faworytem w walce o tytuł najzdrowszej żywności 🙂 Zawiera ogromne ilości potasu, magnezu, kwasu foliowego, sporo witaminy E i tryptofanu – aminokwasu potrzebnego do produkcji hormonu szczęścia – serotoniny. Jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, chroniących serce i cały układ krwionośny poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniających procesy starzenia. Awokado zawiera także silny antyoksydant zwany glutationem, który wspomaga proces detoksykacji naszego organizmu. Mam nadzieję, że Was zachęciłam do wprowadzenia awokado do codziennego menu.

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *