Makaron z duszoną dynią i papryką

makaron z papryką

„Droga do sukcesu jest w ciągłej budowie” to słowa A. Robbinsa i nie sposób się z nimi nie zgodzić. Jeżeli jesteśmy na drodze do osiągnięcia optymalnej masy ciała, kondycji psychofizycznej i wymarzonej sylwetki, to warto pamiętać, że ta droga jest w ciągłej budowie i nieustannie musimy nad sobą pracować. Nie ma punktu docelowego, który osiągniemy i już. Dieta to sposób odżywiania na całe życie. Wybór należy do nas. To my decydujemy jakiej jakości paliwa i materiału budulcowego dostarczamy komórkom swojego ciała.

Sezon na dynię powoli dobiega końca, ale póki trwa, to korzystam 🙂 U mnie dziś makaron z duszoną dynią i papryką. To super dawka karotenoidów – potężnych przeciwutleniaczy, skutecznych w walce z niektórymi nowotworami, chorobami serca i zwyrodnieniem plamki żółtej. Są one także prekursorami witaminy A niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, biorącej udział w powstawaniu nowych komórek i tkanek, utrzymującej skórę i błony śluzowe w dobrej kondycji, a także biorącej udział w syntezie niektórych hormonów i enzymów.

Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu
1/2 pokrojonej czerwonej papryki
100g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
1 szalotka pokrojona w piórka
natka pietruszki
łyżka mascarpone
łyżeczka startego parmezanu
łyżeczka oliwy
sól, pieprz, szafran.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szalotkę szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy dynię i paprykę, podlewamy wodą, dusimy. Dodajemy mascarpone, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem i natką.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *