Sałatka brokułowa z ziarnami granatu i sosem z awokado
Do zamieszczenia na blogu przepisu na tą sałatkę skłonił mnie wyjątkowy smak i właściwości sosu, który do niej przygotowałam. Sos powstał na bazie mojego kochanego awokado, ale to musztarda tworzy z gotowanymi brokułami niezwykły duet i „wyciąga” z nich wszystko co najlepsze. Brokuły są bogatym źródłem sulforafanu. To związek o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, ale jest z nim niestety jeden problem. Do syntezy sulforafanu niezbędny jest enzym o nazwie mirozynaza, który pod wpływem wysokiej temperatury, podczas gotowania brokułów, ulega dezaktywacji. Całe szczęście znany jest prosty sposób by zaradzić tej sytuacji. Wystarczy dodać do ugotowanych brokułów nasiona gorczycy, które są źródłem brakującego elementu całej układanki, czyli wspomnianej wyżej mirozynazy. Przy okazji powstaje świetnie dobrana smakowo para, czyli brokuły z musztardą 😉 Polecam serdecznie! Wspomnę jeszcze, że nasiona gorczycy wzmacniają układ oddechowy. W Ajurwedzie są stosowane w leczeniu astmy oskrzelowej i zapalenia oskrzeli. Poprawiają trawienie, a także wykazują działanie przeciwpasożytnicze.
Przepis na 1 porcję:
1 mały brokuł (różyczki)
2 garści zielonego groszku (mrożony)
ziarenka z 1/2 owocu granatu
1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
Sos:
1/2 dojrzałego awokado (bez skóry i pestki)
1 łyżka wody
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
1 obrany ząbek czosnku
sól himalajska i świeżo mielony pieprz do smaku.
Różyczki i groszek gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6 minut (można na parze). Miksujemy wszystkie składniki sosu. Odcedzone warzywa mieszamy z ziarnami granatu i słonecznika, nakładamy na talerz i dodajemy sos. Smacznego!