Penne z pieczoną papryką w dyniowym sosie
Dziś dyniowej historii miłosnej ciąg dalszy. Sos do makaronu. który tak smakuje, że nie sposób się od niego oderwać! Ostrzegam – wciąga i uzależnia 🙂 W zasadzie robi się sam i pasuje do wszystkiego. Polecam serdecznie!
Przepis na 2 porcje:
180g suchego makaronu penne
1 czerwona papryka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sos:
1/3 średniej wielkości dyni (polecam z zieloną skórką o bardzo intensywnie pomarańczowym miąższu – mój numer jeden wśród dyń)
1 mała czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
150-200ml mleka owsianego
1 łyżka soku z cytryny
sól himalajska, świeżo mielony pieprz, kurkuma, pieprz cayenne, słodka wędzona papryka, kardamon – do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C. Dynię obieramy i kroimy w półksiężyce, czosnek i cebulę obieramy i odcinamy końce, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w ćwiartki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej wszystkie warzywa (dynię, paprykę, cebulę, czosnek). Smarujemy oliwą i oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę na ok. 30 minut. Upieczoną paprykę wkładamy do torebki foliowej, szczelnie zamykamy na kilka minut, a potem zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paseczki. Do naczynia blendera wlewamy mleko, sok z cytryny, dodajemy dynię i wszystkie przyprawy, następnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony mieszamy z sosem i papryką, posypujemy natką i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!