Ulubione ciasteczka czekoladowe
Napisałam ostatnio na Instagramie, że z ciast to najbardziej chleb lubię 🙂 Taki domowy, prawdziwy, świeży, pachnący! Kanapka sprawia mi więcej przyjemności niż słodkości (mi! – wieloletniemu, acz wolnemu od nałogu, „narkomanowi” słodyczowemu!). Jest jednak od tej reguły jeden wyjątek.. To Brownie na ciepło, które absolutnie uwielbiam. Dobrego, mocno czekoladowego ciastka i gorzkiej czekolady też nie odmawiam 😉 To pewnie sprawka anandamidu – alkaloidu zawartego w ziarnie kakaowca, który jest również neurotransmiterem wytwarzanym w naszych organizmach podczas snu i relaksu, a jego nazwa pochodzi od słowa „Ananda”, które w języku hindi znaczy „błogość”.
O tak, czekolada jest jak wrota do krainy szczęśliwości! Tylko nie dajcie jej się złapać w pułapkę! 😉 Pułapkę przyjemności (przy okazji polecam z całego serca książkę „Pułapki przyjemności” R. Rutkowskiego i Ireny A. Stanisławskiej).
Dziś mam dla Was prosty i szybki przepis na ciasteczka czekoladowe. Moje ulubione. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Po prostu pyszne!
Przepis na 10 ciastek:
140g mąki żytniej typ 720 (można użyć innej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50g cukru trzcinowego (można użyć innego)
10g waniliowego cukru trzcinowego
1 łyżka syropu klonowego (można użyć innego lub płynnego miodu)
1 łyżka ciemnego rumu (można pominąć lub dodać łyżkę espresso)
60ml mleka owsianego (można użyć innego)
25g 100% kakao
50g oleju kokosowego lub zimnego masła
40g połamanej na kawałki gorzkiej czekolady.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 180st.C. Mąkę mieszam z proszkiem, sodą i solą. Do drugiej miski wsypuję oba rodzaje cukru i ucieram z olejem kokosowym. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam aż uzyskam w miarę jednolite ciasto. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Odrywam palcami kawałki ciasta, formuję ciasteczka i układam zachowując między nimi odstępy. Wstawiam do piekarnika i piekę 15 minut (na środkowej półce, bez termoobiegu). Gotowe!
Jeżeli przepis przypadnie Wam do gustu, podzielcie się nim ze znajomymi 🙂
Smacznego!!!