Wiosenne oczyszczanie i poświąteczna regeneracja :)
Kochani, czas na wiosenne oczyszczanie z toksyn! W najbliższych dniach postawmy na warzywa i owoce (zwłaszcza surowe), pełnoziarniste zboża, orzechy i nasiona 🙂 W skrócie – nieprzetworzona dieta roślinna mile widziana 🙂 Dzięki temu szybko osiągniemy stan równowagi! Nadmiar mięsa zakwasza organizm, obciąża wątrobę, nerki i trzustkę, a do tego bardzo niekorzystnie wpływa na mikroflorę układu pokarmowego. Patogenne bakterie gnilne wypierają dobroczynne bakterie kwasu mlekowego. Warto wspomnieć, że te pierwsze są odpowiedzialne za powstawanie rakotwórczych nitrozoamin i innych substancji stymulujących proces nowotworzenia w jelicie grubym. Brrrr.
Na przekąski polecam warzywno-owocowe koktajle, które nawadniają, odkwaszają, mają niezwykłą moc antyoksydacyjną i odżywiają każdą komórkę naszego ciała.
Poniżej dwie propozycje:
1. Zielony koktajl – duża garść liści szpinaku+2 kiwi+sok świeżo wyciśnięty z 2 pomarańczy.
2. Czerwony koktajl – sok z 2 buraków+2 plastry arbuza+sok świeżo wyciśnięty z 2 pomarańczy.
Miksujmy i pijmy na zdrowie!