Prebiotoniki :)

Prebiotoniki

Wpływ odżywiania na funkcjonowanie ludzkiego organizmu jest ogromny i nieustająco mnie fascynuje. Im więcej na ten temat wiem, tym bardziej „głodna” wiedzy jestem i tym większą potrzebę dzielenia się nią odczuwam 🙂 Dziś dzielę się przepisem na pyszne i bardzo zdrowe batoniki, które są świetną „pożywką” dla cieszących się ostatnio dużą popularnością bakterii kwasu mlekowego 🙂 A o co tyle hałasu? 🙂 Bakterie z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus, to najlepiej poznane przez człowieka „przyjazne” bakterie (ale z całą pewnością nie jedyne). Każdego dnia wykonują dla nas kawał dobrej roboty, dlatego powinno nam zależeć na ich komforcie 🙂 Chronią nas przed patogennymi bakteriami, stymulują humoralne i komórkowe mechanizmy obronne, pobudzają ruchy perystaltyczne jelit, poprawiają wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza, biorą udział w syntezie niektórych witamin z grupy B oraz witaminy K, a nawet dbają o nasze samopoczucie. Wierzcie mi, że to nie wszystko czym się na co dzień zajmują. By zapewnić im jak najlepsze warunki do wzrostu, rozwoju i pracy, wpiszmy do swojego codziennego menu produkty, które nam smakują, a jednocześnie są „łakomymi kąskami” dla korzystnych bakterii. Bądźmy dla nich gościnnymi i dobrymi gospodarzami! Te „łakome kąski” to w zasadzie wszystkie warzywa, owoce i pełne ziarna zbóż. Jednym z lepiej poznanych i bardzo skutecznych prebiotyków jest inulina, występująca m.in. w topinamburze, bananach, cykorii, owsie, pszenicy i życie.
Polecam dzisiejsze batoniki! W sam raz na przekąskę lub awaryjne śniadanie – taka owsianka na wynos 😉

Przepis na 8 batoników:
100g płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
8 suszonych moreli
1 duży dojrzały banan
1 czubata łyżka surowego 100% kakao
1 płaska łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z limonki
szczypta cynamonu i soli.
Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze, morele kroimy na małe kawałki. W jednej misce mieszamy płatki, wiórki kokosowe, morele, kakao, cynamon i szczyptę soli, w drugiej zaś rozgniatamy widelcem banana, dodajemy olej i sok z limonki. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Płaskie naczynie wykładamy folią spożywczą, wykładamy na nie masę, ugniatamy palcami na wysokość 1-1,5cm, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu masę kroimy na dowolnej wielkości batoniki, zawijamy w papier śniadaniowy i gotowe 🙂 Trzeba je przechowywać w lodówce (do 5 dni). Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *