Wiosenny krem z jajkiem – zielono i świątecznie :)

zupa krem szpinak

Poczułam wiosnę 🙂 Mam nadzieję, że Matka Natura już nas nie zaskoczy i nie będziemy lepić śniegowych królików i baranków w tym roku 🙂

Dziś przepis na prosty i pyszny krem szpinakowy. Dodatek jajka i batatów sprawia, że jest bardzo sycący i wartościowy. Warzywa są tak pełne smaku, że w zasadzie nie wymagają przypraw, o bulionach w kostce nie wspominając. Polecam na lunch lub kolację 🙂

Przepis na 2 porcje:
100g świeżego szpinaku
1 batat
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 jajko ugotowane na twardo.
Rozgrzewamy olej w garnuszku. Wrzucamy posiekany czosnek i cebulę, szklimy. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata i wlewamy wodę. Gotujemy 10 minut, przyprawiamy szczyptą soli, dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Miksujemy. Nakładamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy po 2 ćwiartki jajka i gotowe. Smacznego!

Podziel się z innymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *