Zielone ciasteczka z orzechami nerkowca :)
Kochani, dla tych, którzy nie chcą by Tłusty Czwartek był zbyt tłusty, a mają ochotę na coś słodkiego, mam propozycję nie do odrzucenia 🙂 Zielone ciasteczka, które kolor zawdzięczają chlorofilowi z młodego jęczmienia 🙂 Jedno takie ciastko ma 65kcal, także bez żadnych wyrzutów sumienia można zjeść do kawki 2-3 sztuki.
Młody jęczmień jest skarbnicą witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B5 i folianów, a także beta-karotenu, potasu i wapnia. Jest bardzo bogaty w antyoksydacyjny i przeciwzapalny chlorofil. Jest fajnym uzupełnieniem zdrowego, dobrze zbilansowanego menu 🙂
Przepis na 16 ciasteczek:
120g mąki (80g pszennej/40g orkiszowej razowej)
1 łyżka sproszkowanej trawy jęczmiennej
70g ksylitolu
szczypta soli
2 łyżki masła
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajo
garstka orzechów nerkowca.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160st.C. Do jednej miski wsypujemy mąkę i młody jęczmień. Do drugiej wsypujemy ksylitol, szczyptę soli, dodajemy masło, olej i wbijamy jajko. Dokładnie ucieramy, dodajemy „zieloną” mąkę i pokrojone orzechy. Zagniatamy elastyczne ciasto, z którego odrywamy kawałki, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Smacznego!
Mozna dodać inne orzechy zamiast nerkowców? Pozdrawiam
Jak najbardziej. Świetnie będą pasowały blanszowane migdały 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂