Pyszne placki ryżowo-jogurtowe!
Jeżeli zdrowie nie pozwala Wam na zjedzenia tradycyjnego pączka lub faworka, a macie ochotę na coś słodkiego, to polecam gorąco bezglutenowe placki z mąki ryżowej. Zjadłam ze smakiem! Są pyszne 🙂 Nie wiem, czy po nich skuszę się jeszcze na pączka! Zupełnie nie czuję takiej potrzeby 🙂
Przepis na 2 porcje (8 sztuk):
180g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
1 łyżeczka cukru waniliowego trzcinowego
szczypta soli
180g jogurtu naturalnego
2 jajka
3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego.
Do podania:
Syrop klonowy, domowa konfitura z jagód
W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. W drugiej mieszamy jogurt z olejem, jajkami i cukrem. Łączymy zawartość obu, mieszamy rózgą. Rozgrzewamy delikatnie natłuszczoną patelnię, nakładamy porcje ciasta łyżką i smażymy placki z obu stron.
Kamila, kolejne placki z Twojego bloga i kolejny sukces! A dogodzić choremu dziecku, to nie lada wyzwanie ;))
<3
Bardzo się cieszę i życzę dużo zdrówka!!! :***