Kokosowe curry z kurczakiem
Słodkości na dziś już wystarczy 🙂 Przyszła pora na coś innego. Jeżeli lubicie kuchnię tajską, ten prosty i szybki przepis powinien przypaść Wam do gustu. Moja propozycja na obiad to aromatyczne kokosowe curry z kurczakiem 🙂 Najlepiej smakuje podane z ryżem jaśminowym lub Basmati.
Przepis na 2 porcje:
200g piersi kurczaka
1 batat
1 dymka ze szczypiorem
świeża kolendra
szczypta soli morskiej
2 łyżki masła z orzeszków ziemnych
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
200ml mleczka kokosowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka oleju kokosowego/oliwy.
Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą. Batata obieramy i kroimy. Siekamy dymkę ze szczypiorkiem i łodyżki kolendry. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy dymkę z kolendrą, dodajemy mięso i smażymy kilka minut aż się przyrumieni. Dodajemy następnie pastę curry, masło orzechowe, cukier, sos sojowy i wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy aż do rozprowadzenia pasty i masła. Wrzucamy batata, przykrywamy i dusimy całość ok. 15-20 minut. Na koniec dodajemy sok z limonki i listki świeżej kolendry. Smacznego!