Muffiny jogurtowe z wanilią :)

SONY DSC

Zapraszam na pyszne, lekkie muffiny 🙂 Są świetną przekąską do kawki na weekend. Wychodzą wprost idealne! Ciasto jest puszyste, w powietrzu unosi się cudowny zapach wanilii, a słodycz banana delikatnie przełamana jest kwaskowatością jogurtu. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu 🙂

Przepis na 6 muffinów:
70g mąki pszennej
50g mąki orkiszowej razowej
70g ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki mielonych ziaren wanilii
szczypta soli
1 mały dojrzały banan
1/2 małego op. jogurtu naturalnego
1 jajo
3 łyżeczki oleju kokosowego.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej rozgniatamy widelcem banana, dodajemy pozostałe mokre składniki i mieszamy. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Nakładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut (bez termoobiegu). Jeden muffin to tylko 150kcal 🙂
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *