Risotto al pomodoro

SONY DSC

Kochani, dziś włoska uczta, czyli proste, a jakże smaczne, przy okazji wartościowe, lekkostrawne i bezglutenowe risotto pomidorowe 🙂

Przepis na 2 porcje:
150g ryżu Arborio
300ml gorącego bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów Pelati (400g)
5 filecików anchois
1 mała czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka startego parmezanu
świeżo mielony pieprz
świeża bazylia.
Anchois kroimy na pół, cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy anchois i podsmażamy. Wrzucamy ryż, mieszamy tak, by każde ziarenko było otulone oliwą. Stopniowo wlewamy bulion, mieszając i czekając aż ryż wchłonie poszczególne partie płynu. W połowie dodajemy pomidory, cały czas mieszając. Gdy ryż będzie prawie gotowy dodajemy cukier i ocet balsamiczny, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy oprószone parmezanem i posiekaną bazylią.
Smacznego!

Pomidory, cebula i czosnek są pełne cudotwórczych fitozwiązków – substancji czynnych biologicznie, które choć nie są nam niezbędnie potrzebne, to wykonują dla nas niezwykłą pracę. Wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wspierając układ immunologiczny, a także chroniąc strukturę DNA przed uszkodzeniami. Jednym z fitozwiązków, którego wpływ na nasze zdrowie jest udokumentowane wynikami wielu badań naukowych, jest likopen – jeden z przedstawicieli grupy karotenoidów. Jest potężnym antyoksydantem chroniącym przed nowotworami prostaty i gruczołu piersiowego, a także chorobami układu krążenia i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *