Kokosowy pudding z chia

SONY DSC

Kochani, zapraszam na kokosowy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej 🙂 Jest naprawdę pyszny, a przy okazji pełen dobrej, bo bardzo wartościowej energii. Największym dietetycznym problemem współczesnych „zachodnich” społeczeństw jest niedostateczna podaż składników odżywczych przy jednoczesnej nadmiernej konsumpcji. U osób z nadwagą i otyłością częściej występują niedobory żywieniowe niż u osób szczupłych, choć mogłoby się wydawać, że krągłe kształty świadczą o dobrym odżywieniu. Niestety, żywność podczas procesów przetwórstwa, zostaje ogołocona z większości składników odżywczych. Dobra wiadomość jest taka, że mamy wybór! 🙂 Możemy postawić na bogactwo tego co daje nam natura, na jedzenie, które jest swoiste dla naszego gatunku, najbardziej kompatybilne z tkankami naszego ciała. Chwila uwagi, którą poświęcicie dobremu odżywianiu, będzie procentować przez całe życie! Naprawdę warto 🙂

Przepis na 1 porcję:
3 łyżki nasion chia
100ml soku wyciśniętego z buraka i gruszki (może być świeży sok buraczkowo – jabłkowy typu Marwit)
100ml mleczka kokosowego (jeżeli kupny, to czytajcie etykiety. W składzie powinien być tylko kokos i woda. Aktualnie jest dobra promocja na ekologiczne mleczko w Rossmannie)
1 łyżka płatków kokosa lub wiórków kokosowych.
Sok z buraka i gruszki mieszamy z mleczkiem kokosowym i delikatnie podgrzewamy. Nasiona chia wsypujemy do pucharka lub miseczki, zalewamy przygotowaną ciepłą mieszanką kokosowo-buraczkowo-gruszkową i odstawiamy na 10 minut. Posypujemy płatkami kokosa i gotowe. Polecam na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *