Pasta z ciecierzycy, pieczonej marchewki i czosnku

Odżywianie to proces polegający na pozyskiwaniu z posiłków składników odżywczych niezbędnych do życia każdej komórki naszego ciała. Składniki te pełnią trzy podstawowe funkcje. Stanowią źródło energii (węglowodany i tłuszcze), są materiałem budulcowym (białka, składniki mineralne) oraz regulują wszystkie procesy życiowe (witaminy, składniki mineralne). Poza podstawowymi substancjami pokarmowymi, w wyniku procesów trawienia i wchłaniania, dostają się do krwi również inne związki chemiczne. Wśród nich możemy wyróżnić takie, które wspierają pracę naszego ciała i służą zdrowiu (jak np. kwercetyna, antocyjany, kurkumina, kapsaicyna, resweratrol i wiele innych), jak i te, które wykazują działanie niekorzystne (dodatki do żywności, zanieczyszczenia środowiskowe). Świadome odżywianie to dbanie o wszystkie potrzeby związane z jedzeniem. Rozkosz dla podniebienia, zaspokajanie głodu i dostarczanie wielu różnych substancji, niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Każdy posiłek komunikuje się z naszym DNA, wchodzi w dialog z jedzeniem. Poprzez modyfikacje epigenetyczne wpływa na ekspresję genów (zmienia ich działanie). W tym co jemy kryje się niezwykła moc! Korzystajmy!

ODŻYW KOMÓRKI SWOJEGO CIAŁA I ODŻYJ!

Kochani, dziś podsuwam Wam pomysł na pyszną pastę do pieczywa lub dip do warzyw pokrojonych w słupki. Polecam z całego serca!

Przepis:
220g ciecierzycy ugotowanej lub ze słoiczka
3 marchewki
2 ząbki czosnku
2 suszone lub świeże daktyle
1,5 łyżki pasty tahini
1-1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek+odrobina do posmarowania marchewek
1 łyżka wody
2-3 łyżeczki sosu sojowego (u mnie o obniżonej zawartości soli) – do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta soli i cynamonu.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st.C. Marchew obieramy, kroimy w poprzek na pół i wzdłuż na cztery. Czosnek obieramy. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego marchewkę, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i cynamonem i wstawiamy do piekarnika, 5 minut później dokładamy do niej czosnek. Pieczemy ok. 30 minut (z termoobiegiem) W czasie, gdy warzywa się pieką, namaczamy w wodzie daktyle. Odcedzoną ciecierzycę wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy upieczoną marchew, czosnek i pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowujemy w lodówce 🙂 Smacznego!

Komentarze: 5

  1. Ela says:

    Bardzo dobra pasta, pierwsza którą wykonałam z tego bloga i bardzo nam smakuje.

  2. Ela says:

    Bardzo dobra. Robiłam wiele różnych past ale ta zdecydowanie najsmaczniejsza. Polecam.

    • Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę! Dziękuję za komentarz 🙂

  3. zamorka says:

    Ta pasta jest genialna 😀 Najpierw była na kapnapce….a potem wyjadałam łyżeczką.
    Dziękuję za przepis <3

    • Kamila Wrzesińska says:

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *