Krem ze świeżej kukurydzy i batatów z oliwą truflową

Kochani, mam dziś dla Was obiecany przepis na banalnie prosty krem z kukurydzy i batatów, który absolutnie zachwycił nas smakiem. Kluczową przyprawą jest tu oliwa truflowa. Bez niej ani rusz 😉 Największa „moc” i wartość tej zupy kryje się w jej kolorze! Za kolor odpowiadają luteina, zeaksantyna i beta-karoten czyli związki z grupy karotenoidów, będące potężnymi antyoksydantami! Polecam 🙂

Przepis na 2 porcje:
3 kolby kukurydzy
2 małe bataty
1 cebula
3 łyżeczki oliwy truflowej
1 łyżka soku z limonki
gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz

woda
Na wierz:
posiekany świeży koperek, prażone na suchej patelni pestki dyni, migdały w płatkach.

Ziarna kukurydzy odkrój ostrym nożem od kolb. Bataty i cebulę obierz i pokrój. W garnku rozgrzej łyżeczkę oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj kukurydzę i bataty, zalej wodą, zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok 20 minut. Przypraw do smaku dużą szczyptą gałki, solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Możesz wyjąć kilka ziarenek kukurydzy do dekoracji. Zmiksuj dokładnie. Nałóż do miseczek, posyp prażonymi pestkami i migdałami, kukurydzą oraz koperkiem. Na koniec każdą porcję skrop oliwą truflową. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *