Biały krem kalafiorowo – ziemniaczany z czarnuszką
Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe, a wśród nich są jednostki absolutnie wyjątkowe 🙂 Taki też jest niepozorny i niedoceniany kalafior, jeden z przedstawicieli rodziny kapustowatych. Zawarte w nim fitozwiązki tworzą tarczę do obrony przed wolnymi rodnikami, stymulując jednocześnie nasz organizm do syntezy własnych antyoksydantów. Kalafior to w ponad 90% woda, a co za tym idzie jest bardzo niskokaloryczny (100g dostarcza jedynie 22kcal). Jest bogatym źródłem wielu minerałów i witamin, a zwłaszcza potasu i witamin z grupy B (w tym folianów).
Mam dziś dla Was przepis na prostą i pyszną zupę krem kalafiorowo – ziemniaczaną. Gorąco polecam na lunch lub ciepłą kolację 🙂
Przepis na 2 porcje:
1 mały kalafior
2 małe ziemniaki
1/2 białej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego/oliwy
1 łyżka pasty tahini
szczypta gałki muszkatołowej i soli
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub innej zieleniny.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Od łodygi kalafiora odcinamy różyczki i przekrajamy je na pół. Czosnek i cebulę siekamy. W garnuszku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i czosnek, dodajemy ziemniaki i różyczki kalafiora, zalewamy wodą i gotujemy bez przykrycia ok. 20 minut. Przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Miksujemy, dodajemy tahini, mieszamy aż się rozpuści. Na koniec posypujemy czarnuszką i szczypiorkiem.
Smacznego!