Zimowa sałatka z oscypkiem

SONY DSC

Dawno nie wrzucałam nowego pomysłu na sałatkę, co nie znaczy, że sałatek ostatnio nie jadam 🙂 Ich codzienne jedzenie, także zimą, to jeden ze zdrowszych nawyków, jakie możemy wprowadzić w życie. Nawyki to zautomatyzowane działanie. Codzienne czynności, o których nie musimy pamiętać, bo dzieją się same 😉 To bardzo komfortowa sytuacja. Wystarczy świadomie powtarzać określone czynności przez 3-4 tygodnie każdego dnia, by weszły nam w krew na zawsze. To odciąża nam głowę i zdecydowanie ułatwia życie 🙂

Sałatki są zazwyczaj super proste, do zrobienia w 5 minut, przy okazji pyszne i pełne wartości odżywczych. Taka jest też dzisiejsza propozycja 🙂 Znajdziemy w niej mnóstwo antyoksydantów, w tym witaminę C, A oraz E. Jest także źródłem witamin z grupy B (folianów, B6, B12), witaminy D i K, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Dostarcza całego kompletu aminokwasów egzogennych, jak i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Gorąco polecam 🙂

Przepis na 1 porcję:
Duża garść mieszanki sałat
kilka pomidorków koktajlowych
3 plastry oscypka/sera camembert/koziej roladki pleśniowej
1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
Sos:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka żurawiny (ze słoiczka lub suszonej+łyżeczka płynnego miodu)
szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Pomidorki kroimy na ćwiartki, a plastry sera na pół. Orzechy prażymy na suchej patelni. Mieszamy składniki sosu. Na talerzu układamy mieszankę sałat, pomidorki i ser. Posypujemy orzechami i polewamy sosem. Smacznego!

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Komentarze: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *