Makaron z brokułami w sosie carbonara

Penne z brokułami w sosie carbonara

Dziś obiecany przepis, kolejny prosto ze słonecznej Italii, banalnie prosty, a wyjątkowo smaczny 🙂 Carbonara to włoski klasyk, uwielbiany przez wszystkich w naszym domu! U mnie z rarytasem południowotyrolskim – szynką Speck, którą z powodzeniem można zastąpić inną wędzoną szynką lub chudym boczkiem. Polecam gorąco 🙂

Przepis na 1 porcję:
80g suchego makaronu
30g wędzonej szynki
5-6 różyczek brokuła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 12%tł.
1 łyżeczka startego parmezanu
szczypta soli i pieprzu.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W połowie gotowania wrzucamy przekrojone na pół różyczki brokuła. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. W miseczce mieszamy żółtko, śmietanę i parmezan, przyprawiamy szczyptą świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli (z solą trzeba uważać, bo szynka jest dość słona). Odcedzony makaron z brokułami przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy szynkę, wlewamy sos i delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerz i natychmiast podajemy 🙂 Smacznego!

Przeczytaj również...

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *